Circulaire vernieuwing binnen cultureel erfgoed: hoe de kademuurvervanging voor Gemeente Den Haag meer opleverde dan we konden bedenken.
Om een uitdagend pilot project met vertrouwen te kunnen starten, zoek je betrokken begeleiding. Iemand aan jouw kant van de tafel, in plaats van tegenover je. Gemeente Den Haag startte het pilot project Kademuur vervanging en vroeg ons hierin naast hen te staan en het voortouw te nemen. Wij waren de (kennis)partner die de uitdaging snapte, knelpunten in kaart bracht en daar de juiste processen en samenwerking voor kon bepalen.
Wat we deden en hoe
Mogelijkheden én onmogelijkheden
We legden een advies neer op basis van mogelijkheden én onmogelijkheden binnen de gemeente. Zo zijn de uitkomsten niet alleen relevant voor het project kademuur vervanging, maar voor heel veel toekomstige projecten. Met de collega’s van gemeente Den Haag gingen we om tafel voor meerdere sessies om de ambities en scope van het project te bepalen.
RCC-methodiek
Belangrijk onderdeel van dat advies was welke aanbestedingsstrategie het beste werkte. Voor dit project kwam daar de RCC-methodiek* uit, maar om tot dit advies te komen bleef het niet bij de ambitie-sessies. Want waar het in eerste instantie leek dat er veel vrijheden waren, bleek het tegendeel waar.
De meerwaarde van je huiswerk doen
Bij een aanbestedingstraject komt veel kijken en het is vaak juridisch ingewikkeld. Om dat zo goed mogelijk aan te vliegen, wil je weten met welke (on)vrijheden je te maken hebt. Dus toen we op de beperkingen stuitten, gingen we terug naar de tekentafel. We doken in de organisatie, hebben handboeken en beleidsstukken uitgepluisd en technische en juridische beperkingen op een rijtje gezet. Wij waren de reisleider naar het licht aan het eind van de tunnel.
Future proof samenwerking met langetermijnresultaat
Gemeente Den Haag maakte deze vernieuwende, future proof wijze van samenwerking mogelijk. Het willen benutten van circulaire kansen vraag om aandacht voor maatwerk. Het resultaat is enerzijds een adviesrapport voor de aanbesteding van de kademuurvernieuweing, en daarbij een helder overzicht van circulaire (on)mogelijkheden op toekomstige projecten voor openbare ruimte in stedelijk gebied.
*De RCC methodiek is een zeer innovatieve benadering en potentieel nieuwe aanbestedingsstrategie voor pilot projecten waar circulaire innovaties gevraagd worden, ontwikkeld door SGS Search. iCircl’s Rick bedacht een rekenmodel waardoor je op basis van door de opdrachtgever in te vullen parameters een aanbestedingsvorm wordt geadviseerd. In dit geval kwam daar dus RCC uit.
Case Details
Opdrachtgever
Gemeente Den Haag (Jeroen Mathijssen + Nick Kolfschoten)
Samenwerkingen
Kees Faes van SGS Search en Erick Wuestman & Maurits Dekker van KplusV
Hulp nodig bij jouw (circulaire) project in de openbare ruimte?
Wil je meer over deze innovaties weten of overleggen hoe iCircl op jouw project de juiste ondersteuning en begeleiding biedt? Neem contact op met Yael.