Deze bijeenkomst is met name interessant voor: werkgevers (in de energietransitie en de circulaire bouweconomie), HR-managers, docenten, onderwijsmedewerkers, adviseurs en beleidsmedewerkers onderwijs en arbeidsmarkt.
In november staan twee Cirkelstad bijeenkomsten op het programma, gericht op het ontwikkelen van benodigde toekomstige skills.
De eerste sessie (vrijdag 5 november, 9.30-11.30 uur, inloop vanaf 9.15 uur) staat in het teken van jongeren en wordt georganiseerd in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht.
Hoe kunnen we het onderwijs zo inrichten dat de overgang naar de arbeidsmarkt in de energietransitie en in de circulaire bouweconomie optimaal is? Maar ook kansen biedt voor jongeren die zijn uitgevallen in het onderwijs? En hoe kunnen onderwijsinstellingen, betrokken instanties en werkgevers hierin vruchtbaar samenwerken?
De tweede sessie (donderdag 18 november, 15.00-17.00 uur) gaan we in op werknemers. Hoe zorg je er als werkgever en betrokkenen voor dat werknemers hun skills blijvend ontwikkelen om hun werk zo goed mogelijk te kunnen invullen of hierdoor makkelijker van baan naar baan kunnen doorstromen?
Programma
- Goedele Geuskens van TNO gaat in op het onlangs uitgekomen rapport ‘BANEN IN BEELD Werkgelegenheid gerelateerd aan investeringen in de energietransitie in Rotterdam’. Centrale vragen hierin zijn: hoeveel banen ontstaan lokaal, in Rotterdam, ten gevolge van investeringen in zonnepanelen, isolatie van woningen, en laadpalen? En welke skills vragen deze banen? Ook gaat Goedele in op het toekomstperspectief voor een medewerker in de energietransitie voor wat betreft opgedane skills.
- Daan de Kruijf van Leren voor Morgen (netwerk voor leren voor duurzame ontwikkeling) vertelt in zijn verhaal over welke vaardigheden nodig zijn in de transitie naar een circulaire bouweconomie, hoe deze vaardigheden te verankeren zijn in het beroepsonderwijs en wat docenten nodig hebben om jongeren op te kunnen leiden tot circulaire vakmensen. Maar ook wat hiervoor nodig is van werkgevers, bijvoorbeeld op de bouwplaats.
- Daarnaast horen we meer over De Beroepentuin. Mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt trainen en scholen zij bij in een breed pallet aan beroepen met een baangarantie, onder meer in de energietransitie. Denk bijvoorbeeld aan een zonnepanelenmonteur, elektrolaadpaalmonteur of infraroodverwarmingsmonteur.
- De zeepkist: ben je student, docent of werkgever en heb je een oproep voor een stage, onderzoek, vacature of ander project gericht op de energietransitie of circulaire bouweconomie? Kom dan pitchen!
Jouw input tijdens deze interactieve sessie is belangrijk! Hoe kunnen we jongeren klaarstomen voor banen in de energietransitie en de circulaire bouweconomie? Wat is daarvoor nodig van het onderwijs? Wat is daarvoor nodig van werkgevers en andere relevante partijen?
Praktisch
- Omdat het een live bijeenkomst is, horen we graag of je erbij bent. Meld je uiterlijk 1 november aan door jouw aanwezigheid te melden via thirza@icircl.nl.
- De bijeenkomst is in de plenaire zaal op de 4e etage van de Duurzaamheidsfabriek (Leerparkpromenade 50 in Dordrecht). Inloop is vanaf 9.15 uur en we starten niet later dan 9.30 uur. Kom op tijd, want het duurt even voordat je je op de juiste plek bevindt in het gebouw. Een routebeschrijving vind je op de website van de Duurzaamheidsfabriek.
Let op! Voor de eerste bijeenkomst is eerder dit jaar de datum 4 november gecommuniceerd. We hebben besloten de sessie te verzetten naar 5 november, omdat meerdere partners van Cirkelstad betrokken zijn bij Building Holland (2-4 november in de RAI in Amsterdam). Zij leveren hun bijdrage aan het Podium Circulariteit als organisator, spreker en/of bezoeker.
Meld je aan
- Uiterlijk 1 november vernemen we of je bij de Cirkelstad bijeenkomst in de Duurzaamheidsfabriek bent. Mail naar Thirza Monster: thirza@icircl.nl