Skip to main content

De transitie naar een circulaire bouwsector vereist een andere manier van samenwerking in projecten. Om juist die gedrags- en samenwerkingscomponent in de keten te bestuderen, zijn TU Delft en VU Amsterdam met Cirkelstad partners gestart met een vierjarig onderzoeksprogramma en zoektocht naar de beste werk-, bedrijfs- en samenwerkingsvormen.

Daarom voerden we een mini-case uit: een kleinschalig onderzoek naar de samenwerking in een circulair bouwproject van één van de partners van Cirkelstad Zuid-Holland.

In de collegetour vindt een gesprek plaats over de bevindingen van de case en reflecteren we samen op deze bevindingen.

Op het programma

Manon Eikelenboom en Elonie Kooter (onderzoekers Organisatiewetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam) nemen je mee in het onderzoeksprogramma TranCiBo. Een zoektocht naar de beste werk-, bedrijfs- en samenwerkingsvormen voor de circulaire bouwsector.

Ze zijn op zoek naar antwoorden op vragen zoals: ‘waar loop je tegenaan, waar zitten de conflicten in de keten, hoe kunnen we op een andere manier met elkaar gaan samenwerken en hoe kijkt de opdrachtgever naar de uitvoering?’

Hoe zorgen we ervoor dat circulaire economie breed gedragen wordt en we ‘t ook makkelijk maken voor onze collega’s? Mark Boschman, architect-partner van RoosRos Architecten, deelt zijn ervaringen.

Daarnaast heeft RoosRos speciaal voor deze collegetour deelgenomen aan een kleinschalig onderzoek van TranCiBo naar de samenwerking in een circulair bouwproject van een schoolgebouw. Manon en Elonie presenteren de bevindingen en samen proberen we, in een brainstorm, tot interventies te komen, die projecten succesvoller kunnen maken.

visual circulaire economie van Sustainability Games

Carla Groot-Djakou, impact- en transitiemaker van Groot Perspectief & Impact, begeleidde onder meer gemeenten en woningcorporaties in de circulaire bouweconomie.

Hoe neemt zij collega’s van diverse afdelingen en vanuit uiteenlopende rollen mee? Dat doet ze onder andere door Sustainability Games in te zetten. Dit zijn mini-games zoals de circularity gap game en het R-en model. De Games laten mensen spelenderwijs op een andere manier kijken naar hun dagelijkse werk, maken ze bewust van hun eigen impact en laten ze zien wat ze zelf kunnen doen.  Tijdens deze collegetour lassen we gametijd in, zodat je een van de games zelf kunt spelen.

Meld je aan voor de collegetour TranCiBo
Trancibo: Changing inter-organizational collaborative behaviour in circular construction projects

Collegetour 2: TranCiBo
dinsdag 12 april, 15.00 – 17.00 uur, online

Meer weten?
Neem dan contact op met Thirza Monster: thirza@icircl.nl
Je kunt je ook aanmelden voor deze collegetour door Thirza te mailen.

Wil je weten wat er dit jaar nog meer op het programma staat? Je vindt het op icircl.nl/jaarprogramma2022

De pagina van het jaarprogramma is constant in beweging, omdat we het jaarprogramma steeds aanvullen en uitwerken. Naast een overzicht van de evenementen die we dit jaar voor en met je organiseren, vind je er de mogelijkheid om je aan te melden voor de CoP’s en andere bijeenkomsten.  

Meld je aan

Doe je mee?
Geef je dan voor 18 maart op bij Thirza Monster: thirza@icircl.nl