Skip to main content

Met trots presenteren we je het jaarprogramma van Cirkelstad Zuid-Holland voor 2022: gevarieerd en met voor elk wat wils. 

mockup van het jaarprogramma 2022 op een laptop

Je vindt op deze pagina een mix van evenementen, online en fysiek, lokaal/regionaal en provinciaal. We hebben de evenementen gerangschikt per pijler: leren, ontmoeten en doen. Via de button onderaan elk overzicht ga je naar het online aanmeldformulier.

LEREN bij Cirkelstad

LEREN

Collegetour In deze collegetour ga je verdiepen op diverse thema’s. We leren je meer over een aantal Cirkelstad programma’s. Daarnaast geven we twee masterclasses gebaseerd op de meest gestelde hulpvragen door partners in Zuid-Holland in 2021.

 • Collegetour 1 Samen Versnellen: ‘Het Nieuwe Normaal’
  We nemen je mee in het programma Samen Versnellen: ‘Het Nieuwe Normaal’; dé norm voor circulair bouwen. Uit welke KPI’s bestaat circulair bouwen? Welke taal spreken we met elkaar? Wat is de minimale grens die we kunnen afspreken met elkaar? Hét gereedschap om vandaag nog in te stappen! Meer over de collegetour Samen Versnellen: ‘Het Nieuwe Normaal’ lees je op onze website.
 • Collegetour 2 TranCiBo
  De transitie naar een circulaire bouwsector vereist een andere manier van samenwerking in projecten. Om juist die gedrags- en samenwerkingscomponent in de keten te bestuderen, zijn TU Delft en VU Amsterdam met Cirkelstad partners gestart met een vierjarig onderzoeksprogramma en zoektocht naar de beste werk-, bedrijfs- en samenwerkingsvormen. Ze zijn op zoek naar antwoorden op vragen zoals: ‘waar loop je tegenaan, waar zitten de conflicten in de keten, hoe kunnen we op een andere manier met elkaar gaan samenwerken en hoe kijkt de opdrachtgever naar de uitvoering?’. We bieden handvaten hoe je met deze thema’s aan de slag kunt gaan.
  Meer informatie over de collegetour TranCiBo lees je op onze website.
 • Collegetour 3 Biobased bouwen
  vanaf MOR @The Green Village.
  Biobased bouwen is een hot item binnen de circulaire bouw. Er zijn diverse producenten en ontwikkelaars van biobased bouwmaterialen en toch is het in ons land (nog) niet standaard of de norm. Hoe komt dat? Wat is überhaupt de stand van zaken? En hoe kunnen we samen opschalen?
  Je kunt deze collegetour terugkijken op onze website.
 • Collegetour 4 Masterclass circulair inkopen
  dinsdag 11 oktober, 15.00 – 17.00 uur, online
  Hulp bij de circulaire en inclusieve bouwpraktijk. Eenmaal per jaar brengt Cirkelstad samen met het Transitieteam Circulaire Bouweconomie en Platform CB’23 alle hulpvragen over circulair en inclusief bouwen samen in één overzicht. Het resultaat: een top 10 met 5 praktische vragen en 5 systeemvragen. In deze masterclass krijg je antwoord op een van de meest gestelde hulpvraag door partners in Zuid-Holland: welke kansen zijn er voor welke productgroepen om circulair in te kopen en hoe kun je daar invulling aan geven?
  Meer informatie over de Masterclass Circulair inkopen lees je op onze website.
ONTMOETEN met Cirkelstad

ONTMOETEN

Inspiratietour In de Week van de Circulaire Economie in februari openen circulaire pioniers in heel het land hun deuren. Tijdens onze inspiratietour doen wij ook mee en bezoeken circulaire, inclusieve voorbeeldprojecten in de bouw in de diverse Cirkelsteden in Zuid-Holland.

Netwerkbijeenkomsten  We ontmoeten elkaar en bespreken de stand van zaken en geleerde lessen van alle programma’s en projecten. En op het circulaire podium op Futurebuild Holland (voorheen: Building Holland) wisselen we nog meer informatie uit.

 • Inspiratietour
  In de Week van de Circulaire Economie – van maandag 7 februari tot en met zaterdag 12 februari 2022 – openden circulaire pioniers in heel het land hun deuren. Ook wij deden mee en bezochten tijdens onze virtuele inspiratietour circulaire, inclusieve voorbeeldprojecten in de bouw in de diverse Cirkelsteden in Zuid-Holland. Ga je mee op tour?
  Rotterdam: Buitenplaats Brienenoord en de Wolphaertstraat in Oud-Charlois.
  Het Groene Hart: een appartementencomplex waar gebouwd is met lisdodde, een gymzaal die circulair gerenoveerd is tot kantoor en een 3d-geprinte brug in Alphen aan den Rijn.
  Drechtsteden: bedrijventerrein Ambachtsezoom, een duurzame stadswoning en Distripark Dordrecht.
  Regio 071: Lakenpark, The Field en Biopartner 5 op het Leiden Bio Science Park.
  Den Haag: sociaal ecologisch woonproject Groene Mient en De Titaan.
 • Landelijke partnerdag
  donderdag 2 juni, 13.00 – 17.00 uur, Camp Common Grounds (Amersfoort)
  Op de landelijke partnerdag van Cirkelstad heb je de mogelijkheid om partners uit het gehele land te leren kennen. Tegelijkertijd kan je je laten inspireren en informeren over landelijke programma’s, ontwikkelingen en tools.
  Meer informatie vind je op cirkelstad.nl/partnerdag
banner van Cirkelstad onder de pijler DOEN

DOEN 

Projecten in de stad/regio We zetten projecten in de stad of regio centraal. Met de partners gaan we zorgen voor een boost van dit betreffende project. Hoe zorgen we dat circulaire, inclusieve bouwprojecten daadwerkelijk van de grond komen? Hoe tackelen we barrières? Hoe zetten we in op versnellers en hoe zorgen we vervolgens voor nog meer slagkracht als we samenwerken?  

 • Projecten in Rotterdam
  • donderdag 20 januari, over integraal ontwerpen, de digitale houtketen voor Nederlands hout en de stand van zaken in Cirkelstad Rotterdam.
  • dinsdag 28 juni, bij Kraaijenvanger Architects in Rotterdam.
 • Projecten in Het Groene Hart
 • Projecten in Drechtsteden
  • dinsdag 22 maart, ‘Van circulaire sloop, uitvoeringsprogramma tot aan bouw/infrahub’ bij Dura Vermeer Urban Miner.
  • donderdag 6 oktober, Tour langs circulaire, sociale woningbouwprojecten in de Drechtsteden en Rotterdam.
 • Projecten in Regio-071
  • dinsdag 19 april, ‘Volop aandacht voor hergebruik’ op voormalig vliegkamp Valkenburg (Katwijk).
 • Projecten in Den Haag
  • dinsdag 7 juni, Villa Ockenburgh.
  • donderdag 15 december, Provinciehuis

Cirkelstad Zuid-Holland is een samenwerking tussen Stichting iCircl en start met 8.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Thirza Monster: thirza@icircl.nl.