Skip to main content

Tijdens onze inspiratietour in de Week van de Circulaire Economie bezoeken we circulaire, inclusieve voorbeeldprojecten in de bouw in de diverse Cirkelsteden in Zuid-Holland. Ga je mee op tour?

We trappen onze reeks van Inspiratietours af in Rotterdam. Op maandag 7 februari brengt de Inspiratietour je tussen 13:00 en 13:30 uur naar Buitenplaats Brienenoord en de Wolphaertstraat in Oud-Charlois.

Een sneak preview van de locaties vind je hieronder.

Buitenplaats Brienenoord

Locatie 1

Buitenplaats Brienenoord

Op het eiland Brienenoord in de Maas heeft Buitenplaats Brienenoord een volledig zelf gebouwd circulair pand waar programma wordt gemaakt met en voor de stad. Sociale, culturele, culinaire, artistieke en educatieve activiteiten lopen daarbij door elkaar heen.

Oogstkaart van Buitenplaats Brienenoord

90% van het oude Kamphuis dat op het eiland stond, is hergebruikt (de oogstkaart zie je hierboven). De materialen en zelfs fundering van het oude gebouw zijn hergebruikt. Alleen het bevestigingsmateriaal, 5 houten spanten, de kolomschoenen en het glas in de kozijnen op de zuidgevel komen niet uit het voormalige Kamphuis.

Meer over de buitenplaats lees je op de website van Superuse Studios.

Woningen in de kunstenzone in Oud-Charlois, de Wolphaertstraat in Rotterdam

Locatie 2

De Wolphaertstraat

Wooncoöperatie Woonstad Rotterdam slaat de handen ineen met de bewoners van de Wolphaertstraat om 46 woningen en 6 ruimtes voor maatschappelijk gebruik ingrijpend te verbouwen. Zoveel mogelijk hergebruikte materialen en eigen ideeën en wensen van de bewoners zijn onderdeel van de renovatie. 

De bewoners zijn van grote invloed geweest op de positieve sfeer in de buurt en Woonstad Rotterdam deelt hun ambitie zoveel mogelijk circulair te bouwen. Daarom zijn de bewoners betrokken geweest in de keuze van de architect en aannemer. En zijn veel van hun wensen verwerkt in het ontwerp. Zoals ruimte om te wonen, te werken en activiteiten te organiseren in de buurt.

Met hulp van architect Superuse Studios en aannemer BIK bouw werkt de wooncoöperatie aan het waarmaken van die circulaire ambitie. In drie filmpjes op de website van Woonstad Rotterdam zie je hoe gebruikte materialen in tweede leven krijgen.

Hier brengt de Inspiratietour je nog meer naartoe tijdens de Week van de Circulaire Economie:

  • Groene Hart: dinsdag 8 februari (‘Wonen in lisdodde’ in Schoonhoven, een gymzaal die circulair gerenoveerd is tot kantoor in Bodegraven en een 3d-geprinte brug in Alphen aan den Rijn)
  • Drechtsteden: woensdag 9 februari (Ambachtsezoom, een duurzame stadswoning en Distripark Dordrecht)
  • Regio-071: donderdag 10 februari  (Lakenpark/Katoenpark, The Field en Biopartner 5)
  • Den Haag: vrijdag 11 februari (sociaal ecologisch woonproject Groene Mient, andere locaties volgen)

De Inspiratietour is onderdeel van het jaarprogramma 2022 van Cirkelstad Zuid-Holland.
Cirkelstad Zuid-Holland is een samenwerking tussen Stichting iCircl en start met 8.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Thirza Monster: thirza@icircl.nl.

Play Video

Bekijk hier de tour door Rotterdam

Week van de Circulaire Economie
7 -12 februari 2022