Skip to main content

Tijdens onze inspiratietour in de Week van de Circulaire Economie bezoeken we circulaire, inclusieve voorbeeldprojecten in de bouw in de diverse Cirkelsteden en -regio’s in Zuid-Holland. Ga je mee op tour?

Op dinsdag 8 februari nemen we je tijdens de Inspiratietour mee naar een appartementencomplex met isolatieplaten van lisdodde, een gymzaal die circulair gerenoveerd is tot kantoor in Bodegraven en een 3d-geprinte brug in Alphen aan den Rijn.

Een voorproefje van de drie locaties vind je hieronder.

Typha Board gemonteerd in appartementencomplex in Schoonhoven

Locatie 1

‘Wonen in lisdodde’

Gemeente Krimpenerwaard ging in samenwerking met Spaak Circular Solutions en woningcorporatie QuaWonen op zoek naar bouwmaterialen van de lisdodde. De lisdodde is een van de gewassen die deel uitmaakt van een pilot met natte teelten in de Krimpenerwaard.

De stengels van de lisdodde hebben veel holle ruimte en isoleren daardoor goed. Door die isolerende eigenschap kunnen de stengels verwerkt worden tot isolatiemateriaal.

In een appartementencomplex in Schoonhoven zijn isolatieplaten van geperste lisdodde (Typhaboard) geplaatst om te onderzoeken wat de commerciële mogelijkheden zijn van (de teelt van) lisdodde.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van Spaak Circular Solutions.

Circulaire huisvesting van Merosch in Bodegraven

Locatie 2

Van gymzaal naar kantoor

De huisvesting van Merosch in Bodegraven is circulair gerenoveerd, energieleverend met de groenste kantoortuin van Nederland.

Geheel volgens de bedrijfsfilosofie van de organisatie is de renovatie van de oude gymzaal uit 1955 uitgevoerd op een circulaire en duurzame manier. Het kantoor dient als ‘living lab’ voor duurzaam en gezond bouwen in Nederland. Daarnaast is het gebouw Paris Proof volgens DGBC.

Meer over het kantoor vind je op de website van Merosch.

3D-geprinte composietbrug

Locatie 3

3D-geprinte composietbrug

In de gemeente Alphen aan den Rijn ligt de eerste 3d-geprinte composietbrug van Europa. De brug is ook volledig circulair: gemaakt van 100% gerecyclede grondstoffen en ook 100% recyclebaar.

Hergebruikt granulaat, bestaande uit een combinatie van synthetische polymeren en glasvezel, dient als grondstof voor de brug. Aan het einde van haar levensduur kan de brug opnieuw verwerkt worden tot kunststofgranulaat en hergebruikt worden als grondstof voor een nieuwe toepassing.

Aannemersbedrijf Damsteegt, Composite Structures en 10XL werkten samen aan het realiseren van deze 100% gerecyclede en recyclebare brug.

Hier brengt de Inspiratietour je nog meer naartoe tijdens de Week van de Circulaire Economie:

  • Rotterdam: maandag 7 februari (Buitenplaats Brienenoord en de Wolphaertstraat in Oud-Charlois)
  • Drechtsteden: woensdag 9 februari (Ambachtsezoom, een duurzame stadswoning en Distripark Dordrecht)
  • Regio-071: donderdag 10 februari (Lakenpark/Katoenpark, The Field en Biopartner 5)
  • Den Haag: vrijdag 11 februari (woonproject Groene Mient, andere locaties volgen)

De Inspiratietour is onderdeel van het jaarprogramma 2022 van Cirkelstad Zuid-Holland.
Cirkelstad Zuid-Holland is een samenwerking tussen Stichting iCircl en start met 8.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Thirza Monster: thirza@icircl.nl.

Play Video

Bekijk hier de tour door Het Groene Hart

Week van de Circulaire Economie
7 -12 februari 2022