Skip to main content

Tijdens onze virtuele inspiratietour in de Week van de Circulaire Economie bezoeken we circulaire, inclusieve voorbeeldprojecten in de bouw in de diverse Cirkelsteden en -regio’s in Zuid-Holland. Ga je mee op tour?

Op vrijdag 11 februari nemen we je tijdens de Inspiratietour mee naar sociaal ecologisch woonproject Groene Mient en zie je hoe het Harting-Bank gebouw getransformeerd wordt tot De Titaan.

Een voorproefje vind je hieronder.

luchtfoto van woonproject Groene Mient

33 duurzame woningen in de Haagse Vruchtenbuurt

Het sociaal ecologisch woonproject Groene Mient bestaat uit 33 (particuliere) duurzame woningen aan de Mient in de Haagse Vruchtenbuurt. De woningen omringen een gezamenlijke  ecologische tuin, waarin ook een gemeenschappelijk gebouw als  ontmoetingsruimte.

Belangrijke onderdelen van de bouw van het project:

  • Zelfvoorziening van energie,
  • Gebruik van niet-fossiele brandstoffen,
  • Innovatieve technologie,
  • Natuurlijke en duurzame materialen,
  • Hergebruik van materialen en water,
  • Toegankelijke en flexibele woningen.
artist impression van De Titaan in Den Haag

Opslag voor sigaretten wordt hotspot

De gemeente Den Haag heeft de ambitie om bedrijventerrein de Binckhorst weer op de kaart te zetten in de stad. Daarom wordt het Harting-Bank gebouw getransformeerd tot De Titaan, een hotspot voor startups en scale-ups. Het gebouw werd in 1964 ontworpen als opslagfaciliteit voor de Caballero-fabriek. De afgelopen jaren heeft Harting-Bank, een leverancier van zorghulpmiddelen, in het pand gezeten.

Bij de sloop is 70% van het pand afgebroken. De overige 30% blijft intact en wordt opnieuw gebruikt. Om de circulariteit te waarborgen, werkt Constructif (die zowel de sloop als bouw voor rekening neemt) met een gedetailleerde oogstlijst. Hierop staan alle materialen die ze kunnen hergebruiken bij de opbouw van het gebouw. Op de lijst staan onder andere de aanwezige stalen binnenkozijnen, een deel van de staalconstructie van het bestaande dak en de houten vloerbalken en houten binnenkozijnen.

Het staal van het dak zal ingezet worden rondom de nieuwe vide en als bar in de centrale hal. De houten balken en kozijnen worden verzaagd en komen terug als hekwerken langs vides en trappen. Zo komt het circulaire karakter van het pand straks duidelijk naar voren.

Om te kunnen voldoen aan de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) richtlijnen worden alle bestaande gevels aan de binnenkant geïsoleerd en de kozijnen vernieuwd. Het gehele gebouw wordt verwarmd door warmtepompen in combinatie met luchtverwarming en het dak en de dakrand worden voorzien van zonnepanelen.

Op de website van Braaksma & Roos Architectenbureau lees je meer over het ontwerp en Constructif vertelt meer over hoe ze de circulaire sloop en bouw aanpakken.

Hier brengt de Inspiratietour je nog meer naartoe tijdens de Week van de Circulaire Economie:

  • Rotterdam: maandag 7 februari (Buitenplaats Brienenoord en de Wolphaertstraat in Oud-Charlois)
  • Groene Hart: dinsdag 8 februari (‘Wonen in lisdodde’ in Schoonhoven, een gymzaal die circulair gerenoveerd is tot kantoor in Bodegraven en een 3d-geprinte brug in Alphen aan den Rijn)
  • Drechtsteden: woensdag 9 februari (Ambachtsezoom, een duurzame stadswoning en Distripark Dordrecht)
  • Regio-071: donderdag 10 februari (Lakenpark/Katoenpark, The Field en Biopartner 5)

De Inspiratietour is onderdeel van het jaarprogramma 2022 van Cirkelstad Zuid-Holland.
Cirkelstad Zuid-Holland is een samenwerking tussen Stichting iCircl en start met 8. Voor Cirkelregio Groene Hart werkt iCircl samen met Groene Hart Werkt!

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Rosano Derby (rosano@icircl.nl) of Nico van Hoogdalem (nico@icircl.nl).

Play Video

Bekijk hier de tour door Den Haag

Week van de Circulaire Economie
7 -12 februari 2022