Bouwlab Rotterdam
Moeder aller Bouwlabs
Bouwlab Rotterdam is het eerste Circulaire Bouwlab die er was. Sinds 2011 werken we met zo’n zestien partners – Gemeente Rotterdam, opdrachtgevers en bedrijven uit de bouwsector – actief samen op het uitdragen van hun visie op circulaire bouw en gebiedsontwikkeling.
Partners van Bouwlab Rotterdam zijn onder andere DuraVermeer, JP van Eesteren en Superuse Studios.
Delen, ontwikkelen en borgen van kennis
Diverse keren per jaar komen partners en opdrachtgevers (community members) bij elkaar en werken we aan specifieke casussen en gezamenlijke belangen. We richten ons op het delen, ontwikkelen en borgen van kennis over zaken als circulair aanbesteden, inkopen, ontwerpen, bouwen en demonteren
Een programma op maat
Het programma wordt vormgegeven aan de hand van behoeftes uit de community. Cases van partners en opdrachtgevers vormen de basis van invulling. Voor de programmering werken we samen met de andere Bouwlabs in Zuid-Holland: partners die het verschil willen maken. Ook tussentijds zoeken community members elkaar op om verdere stappen te zetten in de praktijk!
De kracht van een community
Sinds 2011 werken we met de community aan indrukwekkende projecten. Van heel simpel tot complex, maar altijd circulair. Bouwlab Rotterdam kent tal van tastbare projecten, learnings, samenwerkingen en resultaten die uit deze kennisdeling zijn ontstaan. Voorbeelden zijn:
- Kuiper Compagnons en SuperUse: zij brachten in kaart hoe je van traditioneel naar circulair ontwerp kunt gaan en als architect procesontwerpen kunt worden
- Dura Vermeer, die in een urban mining hub in ‘s-Gravendeel realiseerden waar bouwers tweedehands bouwmateriaal kunnen opslaan en opknappen.
- Branchevereniging VERAS en Stichting Insert, die de handen ineen slaan de en zo de afzet van herbruikbare sloopmaterialen te bevorderen.