Biobased bouwen is een hot-item binnen de circulaire bouw. Er zijn diverse producenten en ontwikkelaars – getuige ook onze speeddates op The Green Village – maar toch is biobased bouwen het in Nederland niet standaard of de norm.
Uit de strategische verkenning ‘Ruimte voor Biobased Bouwen’ (Studio Marco Vermeulen, 2020) komen een reeks knelpunten naar boven die beschrijven waarom biobased bouwen nog niet op grote schaal plaatsvindt. Drempels zijn onder andere onvoldoende kennis en ervaring met biobased bouwen, imagoproblemen betreft prijs/kwaliteit/veiligheid, onderontwikkelde keten voor biobased bouwen en wet- en regelgeving die positieve kanten van biobased niet voldoende meeweegt. Het oplossen van deze knelpunten versnelt de transitie.
Met de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen is afgestemd dat de definitie van biobased bouwmaterialen de volgende is: materialen gemaakt van dierlijk materiaal of van schimmels, planten, bacteriën die ecologisch verantwoord geteeld, geoogst, gebruikt en hergebruikt worden.
Doel van deze collegetour
Met deze collegetour (webinar) willen we partners en alle geïnteresseerden van het Cirkelstadnetwerk informeren en meenemen in de stand van zaken omtrent biobased bouwen. Hoe ver zijn we in Nederland eigenlijk met biobased bouwen? Hoeveel gebouwen worden er jaarlijks gerealiseerd met biobased bouwproducten? Wat zijn de laatste trends en ontwikkeling in de markt? En, niet onbelangrijk, welke drempels moeten we nog overwinnen om nog meer projecten te realiseren?
Daarnaast willen we met dit webinar vooral laten zien welke initiatieven, projecten en samenwerkingen er al zijn en waar je je kunt (aan)melden als je geïnteresseerd bent in biobased bouwproducten.
Houten trappen naar MOR, Modular Office Renovation @The Green Village in Delft (foto: iCircl).
Bekijk de collegetour
Kon je niet live bij de collegetour zijn? Daar hebben we rekening mee gehouden! Want we hebben de collegetour opgenomen en voor je klaargezet om van a tot z te bekijken.