Door de hoge woningnood en druk op het klimaat wordt het steeds noodzakelijker om prestatieafspraken te maken over duurzaamheid, kwaliteit en leefbaarheid van vastgoed. Ook de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen licht die noodzaak uit. Om de landelijke doelstellingen over materiaalgebruik en de circulaire economie te behalen, moeten we ook circulaire prestatieafspraken ontwikkelen.
Zes circulaire prestatieafspraken
De handreiking ‘Circulaire prestatieafspraken, het laaghangend fruit’ biedt gemeentes en woningcorporaties inzicht in circulaire prestatieafspraken. De afspraken zijn zo opgesteld, dat ze als praktisch voorbeeld kunnen dienen bij het bespreken en opstellen van eigen prestatieafspraken.
In totaal worden zes prestatieafspraken behandeld, van het circulair verwerken van sloopafval tot het niet toepassen van toxische materialen bij de nieuwbouw van woningen. Iedere afspraak volgt eenzelfde structuur. Zo wordt iedere afspraak uitgelegd, behandeld op relevantie, gespiegeld aan praktische voorbeelden en tenslotte gerelateerd aan Het Nieuwe Normaal.
Symbolische appel
De presentatie van de handreiking vond maandag 29 november plaats. Door de huidige coronamaatregelen was de presentatie online. Met een appel, die symbool staat voor het ‘laaghangend fruit’ uit de titel van de handreiking, overhandigde Nico van Hoogdalem het eerste exemplaar van het boekje aan Tineke Beuker, senior beleidsmedewerker Circulaire Bouweconomie bij Ministerie van BZK (haar column over de handreiking lees je op de website van Cirkelstad).
In het filmpje hieronder zie je hoe dit gebeurde.
Tineke Beuker neemt de handreiking in ontvangst.
De handreiking werd opgesteld door Stichting iCircl, in opdracht van Cirkelstad en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Benieuwd welke prestatieafspraken interessant zijn voor jouw gemeente of hoe je de prestatieafspraken kunt operationaliseren in je organisatie? Neem contact met ons op en/of download je eigen exemplaar van de handreiking hieronder.