‘Het kan in Almere’, zo presenteert de stad zich op de social media-kanalen. Wie verder leest, merkt dat het vooral gaat over werken, studeren en wonen. Maar deze zomer staat Almere vooral in het teken van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade. Eens in de tien jaar een podium voor de tuinbouwsector. Althans dat dacht ik. Maar enige verdieping in het aanbod van de tentoonstelling leerde mij al gauw dat het niet alleen gaat over struiken, harken en moestuintjes.
Natuurlijk bouwen
Circulariteit is hot op de Floriade. En dat in combinatie met de tuinbouwhelden (zoals de Floriade de werknemers in deze sector terecht noemt) levert groene oplossingen op voor duurzame steden van de toekomst. Geïnspireerd doordat ik lees over toepassingen als zonnedakpannen en verticale geveltuinen struin ik de website van Floriade verder af. ‘The Exploded View Beyond Building’ kom ik tegen. Een tentoonstelling als onderdeel van de Dutch Innovation Experience waarin de leefomgeving van de toekomst in de vorm van een huis centraal staat. Natuurlijk bouwen met circulaire materialen zoals zeewier, funghi en afval… meer dan 100 van dit soort natuurlijke materialen zijn gebruikt. Het laat mij niet meer los.
The Natural Pavilion, onderdeel van de Dutch Innovation Experience op Floriade in Almere. Foto: Floriade.
Hoe doen we dit samen zo circulair mogelijk
Maar, samenwerking is cruciaal bij het gebruik van dit soort innovaties. Als partner van iCircl stond dat voor ons al vast. Biobased bouwen vereist samenwerking door innovators, agrariërs, overheden, wetenschappers, enzovoorts. Samen werken aan een plan voor een toekomstbestendige leefomgeving. Een plan dat circulariteit on top heeft staan. En als ik het zo lees, dan ben ik ervan overtuigd dat duurzaam bouwen al lang geen keuze meer is. Het is de vraag hoe we dit samen zo circulair mogelijk gaan doen.
Mijn besluit staat vast: deze zomervakantie ga ik toch zeker even de plafonds van zeewier en laminaat van lisdodde in Almere bekijken!
“Duurzaamheid is geen keuze meer; het is de vraag hoe we dit samen zo circulair mogelijk gaan doen.” – Ingrid de Galan
Ingrid de Galan – communicatie en organisatie Platform Groene Hart Werkt! en PINK Business – schrijft een regelmatig terugkerende column over wat haar opvalt in haar werk voor PGHW.