Dit jaar volgen wij – Cirkelstad Zuid-Holland – (bouw)projecten met een circulaire ambitie van onze partners. Op die manier kunnen we samen leren van de vraagstukken die je tegen kunt komen als je het lineaire pad verruilt voor het circulaire.
“Als iedereen in de bouwkolom zich meer bewust is van duurzaamheid/circulariteit, gaat het vanzelf beter.”
Interieurbouwer Coors – een echte koploper in circulaire maatwerk interieurprojecten – is een van de partners die onze oproep met beide handen aanpakte en een project aanmeldde. Een product(lijn) eigenlijk: WellSign®.
De interieuroplossingen van WellSign® zijn ontwikkeld vanuit een duurzame gedachte. De materialen die Coors erin verwerkt, hebben een duurzame oorsprong en zijn bij voorkeur circulair in te zetten. De units zijn losmaakbaar, bevatten geen toxische materialen en alle materialen zijn herbruikbaar. Daarmee zijn de WellSign® producten niet standaard 100% circulair, maar wel zo te maken.
Vergaderbox ‘Cosy’ bijvoorbeeld, zoals die bij Coors in het pand in Ridderkerk staat, is grotendeels circulair uitgevoerd (en foto van Cosy® zie je verderop op deze pagina). Niet dat je dat kunt zien. Want, zo vertelt Laura van der Schoor, verantwoordelijk voor productontwikkeling, duurzaamheid en innovatie bij Coors: “Als je circulair goed doet, ziet het er hetzelfde uit als traditioneel materiaal.”
Duurzaam ondernemen is geen voor-de-bühne-verhaal
Verantwoord en duurzaam ondernemen zit in het DNA van Coors, een familiebedrijf dat al 90 jaar actief is. Coors heeft jarenlange ervaring met duurzame ontwikkeling en circulariteit in interieurs van bijvoorbeeld de kantoren van UWV en ABN AMRO, maar ook bij Stadskantoor Venlo, een bekend cradle-to-cradle project. Laura licht toe: “Duurzaam ondernemen is iets wat gewoon moet, het is niet een voor-de-bühne-verhaal. Zo pakken wij afvalreductie bijvoorbeeld op een hoog niveau aan. We bundelen de producties van meerdere klanten en maken optimaal gebruik van materiaal. Dat doen we onder andere door alle onderdelen uit te frezen, zodat er zoveel mogelijk uit een plaat materiaal gaat. De reststukken tenslotte vinden hun weg in de niet-zichtbare delen van producten.
Met deze werk- en denkwijze probeert Coors de hele bouwketen te beïnvloeden. Ze doen dat ook door in gesprek te gaan met architecten en aannemers en door duurzaamheidspresentaties te geven. Want je kunt lukraak een volledig nieuw interieur ontwerpen met nieuwe materialen, je kunt ook kijken naar wat er al is, wat je daarmee kunt doen en hoe je milieuvriendelijker materiaal kunt inzetten: “Denk ‘ns na over het volgende leven van je interieur als je nieuw- of verbouwt”, verduidelijkt Laura. “Voor het beste resultaat is het dan wel het beste als iedereen in de keten vroeg in het aanbestedings- of ontwerpproces ideeën kan spuien. Want als je dingen te veel dichttimmert van tevoren, is er vaak geen ruimte (meer) voor een duurzaam alternatief. Juist als iedereen in de bouwkolom zich meer bewust is van duurzaamheid/circulariteit, gaat het vanzelf beter.”
Vergaderplek Cosy®, gemaakt van circulair plaatmateriaal.
WellSign® nu
En wat is de stand van zaken van WellSign® nu? “Er staat al een aantal WellSign® producten bij onze klanten en daar krijgen we positieve feedback op. Op het gebied van geluidsisolatie zijn we nog aan het doorleren en onderzoeken. Het reduceren van milieubelasting hangt vaak samen met het reduceren van de massa van je materiaal. Geluidsreductie hangt ook samen met de massa van je materiaal – te veel materiaalreductie betekent ook minder geluidsisolatie. Daarom zoeken we naar geluid reducerend materiaal dat ook milieuvriendelijk is. Natuurlijk kijken we ook naar de toepassing van de unit en in welke ruimte die geplaatst wordt. We willen de circulariteitsindex van WellSign® ook laten uitrekenen en zo de productlijn nog meer onderscheidend in de markt zetten. Want door de duurzaamheid te kwantificeren, kunnen we onze interieuroplossingen nog verder optimaliseren.”
Lerend ontwikkelen met partners
Die manier van lerend ontwikkelen, wil Coors ook inzetten om start-ups te ondersteunen. Ze willen start-ups helpen om prototypes te maken en samen te leren van nieuwe, duurzame materialen. Coors kan prototypes maken, maar ook technische knelpunten oplossen, helpen met het kwantificeren van duurzaamheid of WELL- of BREEAM-kennis toevoegen.
En om de circulaire bouweconomie verder te helpen, zijn partners op interieurgebied ook zeker welkom. “Als interieurbouwer zitten we eigenlijk tussen de bouw en de ‘stoelen en tafels’ in. Is dan bijvoorbeeld het materialenpaspoort wel of niet relevant? Of valt interieurbouw onder assetmanagement? Wij zoeken de antwoorden graag samen met anderen.”
Laura van der Schoor sluit af met een wens: “Het zou mooi zijn als we er naartoe kunnen dat je niet allerlei aanpassingen hoeft te doen of in moet leveren op comfort. Maar dat iedereen op hetzelfde welstandsniveau door kan, maar dan zonder de belasting op de aarde.”
Cirkelstad Zuid-Holland is een samenwerking tussen de Cirkelsteden en -regio’s in Zuid-Holland, Stichting iCircl, start met 8 en Groene Hart Werkt!