Skip to main content

“Er zijn al genoeg biobased producten en toepassingen voor in de bouw. De uitdaging ligt in het samenbrengen van vraag en aanbod en het opschalen van de producten,” zei Nico van Hoogdalem tijdens de opening van het matchmaking evenement op The Green Village op woensdag 6 juli. Deze eerste speeddates waren de kick-off van het Proeftuinprogramma Biobased Bouwen, een samenwerking tussen The Green Village en iCircl. Het uiteindelijke doel is om meer bouw- en renovatieprojecten te realiseren waarbij biobased toepassingen de norm worden.

Nico, Willy en Pieter voor de 'daters' van de Biobased Speeddates

Vraag en aanbod samenbrengen

De speeddates waren bedoeld als eerste aanzet om die twee, vraag en aanbod, samen te brengen. Op het terrein van The Green Village in Delft verwelkomden wij achttien producenten van biobased bouwmaterialen en twaalf opdrachtgevers. Samen gingen we op zoek naar matches.

De opzet was eenvoudig. Iedereen kreeg 1 minuut om zijn/haar product, project of vraagstuk te pitchen en daarna kon er in een aantal rondes gedate worden. Het was mooi om te zien dat niet alleen producenten met opdrachtgevers in gesprek gingen, maar ook mensen met dezelfde rollen het gesprek aangingen om ervaringen te delen en misschien ook te komen tot meer samenwerking.

Biobased Speeddates

Een goed begin

Toon Buddingh van woningcorporatie Rijswijk Wonen omschreef de middag als volgt: “Het was mooi om te zien dat dit netwerk begint te leven en dat we nu samen gaan optrekken. Voor de meeste woningcorporaties blijft zoiets als biobased wel lastig. Zelf ben ik er bekender mee vanuit voorgaande ervaringen. Ik vind het jammer dat er vandaag niet meer woco’s aanhaken. Als je echt iets wilt met biobased, dan zal ik concullega’s hier zeker op attenderen als ik ze spreek.”

Al met al was dit een goed begin van het Proeftuinprogramma. Een begin en daarom willen we ook meteen doorpakken. In de volgende fase gaan we dieper in op de matches die gemaakt zijn. Ook gaan we concreet ophalen bij welke bouw- en renovatieprojecten er op dit moment vraag is naar biobased producten en die koppelen we aan de producenten.

Deelnemers van de Biobased Speeddates in gesprek over een van de producten en de toepassing ervan

Ruimte om door te ontwikkelen en zoeken naar oplossingen

Naast het matchen van projecten en producten, is er ook duidelijk behoefte vanuit de producenten aan meer voorzieningen en ruimte om producten te testen, te valideren en door te ontwikkelen. Daar is de The Green Village bij uitstek de proeftuinlocatie voor.

Ook kwam naar boven dat er behoefte is aan duidelijkere regelgeving. Waldo Chotkoe van ECOBoard international beaamt: “Ik ben nu tien jaar bezig om mijn product naar de markt te brengen. Dat komt niet hoofdzakelijk door de techniek, want het product werkt gewoon. Het zit ‘m vooral in de verschillende certificeringen die opdrachtgevers willen en de tijd die er overheen gaat om het te certificeren.”

Cirkelstadpartner en oprichter van EKOTEX, Victor Franke, gaat daarop verder: Het eerste wat de meeste opdrachtgevers vragen, vóór er ook maar iets is besproken, is: ‘maar heb je wel die en die certificering?’ Het is gelijk denken in problemen en niet open op zoek gaan naar wat er wel kan.”

In dat laatste ligt ook gelijk de kans van dit project. Samen op zoek gaan naar wat er mogelijk is binnen bouw- en renovatieprojecten met biobased bouwproducten.

Sanne Beckers van Hazenberg kijkt uit naar inspelen op die kansen: “Het is slecht en tegelijkertijd goed om te zien dat andere bedrijven tegen dezelfde uitdagingen aanlopen als jijzelf. Dat creëert de kans om samen met deze community op zoek te gaan naar oplossingen.”

Twee deelnemers aan de Biobased Speeddates in gesprek

Was je er niet bij en wil je meer informatie?
Neem dan contact op met Rosano Derby: rosano@icircl.nl