Skip to main content

Circulair bouwen betekent soms ook hergebruik van materialen uit een bestaand gebouw. Het zogenaamd “mine-en” waarbij materialen, na sloop, hergebruikt worden in een nieuwe constructie. De vraag rijst wat de waarde van het object anders is dan in geval van nieuwbouw? Een nieuw circulair taxatiemodel laat de waarde van grondstoffen en materialen in bestaande gebouwen zien. Dit is een belangrijke stap in de transitie naar een circulaire economie.

Zakelijk en financieel adviseur Jones Lang Lasalle (JLL) ontwikkelde recent de ‘Wearthy Taxatie’ samen met New Horizon, NIBE en Grant Thornton. Elke taxatie van maatschappelijk, gemeentelijk en commercieel vastgoed door JLL bevat vanaf nu een taxatie van de materialen.

In een circulaire economie staat het sluiten van kringlopen centraal. Dat betekent dat producten, materialen en grondstoffen zo lang mogelijk hun waarde behouden. Anders gezegd: zoveel mogelijk dingen zo goed mogelijk hergebruiken. Daarbij is het cruciaal om te weten waar materialen zich bevinden (met materialenpaspoorten) maar ook hoeveel deze materialen waard zijn. Binnen Cirkelstad zijn er via diverse partners al materiaalpaspoorten in gebruik waardoor het inzicht in deze materialen toeneemt.

Het circulair taxatiemodel ‘Wearthy Taxatie’ maakt de prijs van materialen duidelijk. Zo weten vastgoedeigenaren niet alleen wat hun gebouw waard is, maar ook wat de waarde van de gebruikte materialen is. Op die manier worden zij zich bewust van de financiële waarde die verloren gaat als zij grondstoffen verspillen, bijvoorbeeld door het gebouw niet-circulair te slopen.

Momenteel hecht men nog weinig waarde aan materialen. Maar dat gaat veranderen, verwacht Pieter Kuijt van iCircl; samen met Nico van Hoogdalem actief in de provincie Zuid Holland namens Cirkelstad: “Op dit moment  worden in de grondstofprijzen nog géén externe effecten meegenomen. Als we kijken naar de milieu-impact die winning, productie en verwerking veroorzaakt, wordt de prijs van grondstoffen nu nog te laag ingeschat. Wij verwachten dat dit gaat veranderen. Binnenkort starten wij daarom met kennistafels waaraan de partners van Cirkelstad, maar ook de vertegenwoordigers van de accountants en vastgoed taxateurs, zullen aanschuiven.”

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl/circulaire-economie/33289/circulaire-economie

We bieden versnelling in de
Circulaire bouweconomie, doe jij mee?