Skip to main content

In Nederland wordt flink gebouwd de komende tijd, zo ook in Zuid-Holland. Steden worden verdicht, meer ruimte komt er om te wonen, en bedrijventerreinen worden intensiever gebruikt. Vaak worden bestaande panden verbouwd en getransformeerd tot nieuwe bestemmingen. Veel aandacht is daarbij voor verduurzaming, energieneutraal maken en het opnieuw gebruik van bouwmaterialen of die biobased zijn. Dat is hernieuwbaar materiaal van biologische oorsprong. Een flinke opgave met veel kansen voor innovatie. Zuid-Holland wil de meest innovatieve regio van Nederland zijn en bij de meest concurrerende regio’s van Europa blijven horen. Door samenwerking tussen verschillende sectoren geloven wij dat we niet alleen sneller aan de bouwopgave kunnen voldoen, maar ook circulair en klimaatneutraal.

Cirkelstad

“Het doet mij dan ook veel plezier dat ik hier het Bouwprogramma van Cirkelstad mag aankondigen. Dat het netwerk rond circulair bouwen hard groeit, is onder andere te zien aan de vier actieve cirkelsteden in onze regio: Leiden (Regio 071), Den Haag, Rotterdam en Drechtsteden.

In een Cirkelstad werken opdrachtgevers, gemeenten, bouwbedrijven, architecten en toeleveranciers samen aan circulair bouwen. Samen bouwen ze een kennis- en ervaringsbasis die vervolgens regionaal en nationaal gedeeld worden. Zo profiteren andere regio’s van onze inzichten en netwerken en wij van de inzichten en netwerken van andere regio’s.”

Slim en biobased en gezond en comfortabel

“Ik kijk uit naar de concrete circulaire bouwprojecten waarin slim en biobased materiaalgebruik centraal staat om de CO2-voetafdruk van gebouwen en infrastructuur te verlagen. En ik verheug me op het maken van circulaire schoolgebouwen, die gezond en comfortabel voor de kinderen en de docenten zijn.”

Vooruitgang

“Dat we in dit proces samen op kunnen trekken, maakt mij trots. De provincie Zuid-Holland is niet alleen inhoudelijk partner maar ondersteunt het bouwprogramma ook financieel vanuit de regeling Regionale Netwerken voor Innovatie. En zo maken we Zuid-Holland elke dag beter.”

Adri Bom, gedeputeerde circulaire economie Zuid-Holland

We bieden versnelling in de
circulaire bouweconomie.
Doe jij mee?