Skip to main content

Verder worden initiatieven om textiel om te vormen tot isolatiemateriaal nadrukkelijk gesteund en de gemeente gaat zelf het goede voorbeeld geven door louter duurzame producten in te kopen. Dit staat in het rapport ’Op weg naar een circulair Leiden 2020-2023’, dat 22 januari door GroenLinks-wethouder Yvonne van Delft werd gepresenteerd. “We gaan pionieren’’, aldus een enthousiaste Van Delft die er jaarlijks tussen de vier en zes ton voor uittrekt.

De circulaire economie waar de gemeente zich op richt, gaat erom grondstoffen zo min mogelijk te verspillen. Moet een oud gebouw tegen de vlakte? Dan wordt er vóór de sloop gekeken of leidingen, bakstenen en andere bouwmaterialen bruikbaar zijn voor een volgend project. Nu gebeurt dat nog sporadisch, maar over dertig jaar moet Leiden volledig circulair zijn, ook wat betreft consumentenafval. “Projectontwikkelaar, woningcorporaties en de universiteit, ze moeten allemaal mee op weg naar een circulair Leiden’’, aldus Van Delft. Leiden gaat dit niet alleen doen, maar ook promoten om bijvoorbeeld supermarkten ook zover te krijgen. “Het is nu nog een onontgonnen terrein, maar we gaan er ons nadrukkelijk op begeven.’’

Bij de presentatie van het rapport werd tevens bekend dat Leidenaars die geld willen lenen voor zonnepanelen, duurzame boilers of woningisolatie, hiervoor ook in de komende jaren bij de gemeente kunnen aankloppen. Leiden had al acht ton uitgetrokken voor dit project. Maar dit wordt met negen ton opgehoogd tot 1,7 miljoen. En wie daadwerkelijk wil lenen via de gemeente in plaats van bij een bank, kan dat doen tot een bedrag van 25.000 euro. “De duurzaamheidsleningen waren een dusdanig succes dat nog niet al het uitgeleende geld terug was om nieuwe leningen te verstrekken. Daarom hebben we de bedragen verhoogd’’, aldus Van Delfts collega Fleur Spijker (D66).

Bron: Leidsch Dagblad 23-01-2020

We bieden versnelling in de
Circulaire bouweconomie, doe jij mee?