Skip to main content

20/02/2020 heeft SUPERUSE, in samenwerking met Ex’tax, het manifest voor de bouw om belasting op arbeid te verschuiven naar grondstoffen opgesteld. Het doel van dit manifest is om minimaal 20.000 handtekeningen te verzamelen om de overheid te overtuigen voor een verschuiving van de belasting.

In de huidige lineaire economie geldt een hoge belastingheffing voor de arbeid en een lage op materiaal. Om circulair te kunnen bouwen is er echter meer arbeid en kennis nodig, maar niet meer materiaal. Het idee van de verschuiving van de belasting is om de belasting van nieuwe materialen te verhoren en de belasting op arbeid te verlagen. Hierdoor kan circulair bouwen ook mee concurreren met bedrijven in de lineaire economie.

Tijdens de bijeenkomst van 20 februari hebben verschillende bouwbedrijven hun circulaire cases gepresenteerd en daarin hun ervaringen en hobbels in de weg gedeeld. Uit deze cases blijkt ook dat het belangrijk is, om een goede business case te maken van circulair bouwen, om de verschuiving in de belasting toe te passen.

Namens iCircl hebben Bente Reinierie en Marie-Sophie Res het manifest ondertekend. Via de website www.belastingverschuivingvoordebouw.nl kunt u zelf ook het manifest ondertekenen. Doen dus!

We bieden versnelling in de
Circulaire bouweconomie, doe jij mee?