Skip to main content

Kunnen koeien, kaas en klimaat duurzaam samengaan? Boerderij ‘De Eenzaamheid’ op een idyllisch eilandje bij Warmond onderzoekt het. Want de boerderij is een onderzoeksbodem voor regeneratieve methodieken. Wij waren uitgenodigd door boer Joost om samen met Yolanda Ledoux van Groene Hart Werkt! en Aafke Krol van gemeente Alphen aan den Rijn te genieten van de rust op de boerderij. Maar ook om mee te denken met Joost en zijn plannen.

drie mensen in een sloep bij een boerderij

Boerderij ‘De Eenzaamheid’ wil een regeneratieve en duurzame boerderij worden. Regeneratief in de zin van de natuur versterken en wel op drie manieren:

  • RE:invent – melkveehouderij opnieuw uitvinden
  • RE:generate – regeneratieve landbouwsystemen ontwikkelen
  • RE:wild – nieuwe biotopen creëren

Ook wil ‘De Eenzaamheid’ de bodem van de polder versterken. Net als op meerdere plekken in het gebied, heeft de boerderij last van bodemdaling.

De boerderij is daarnaast duurzaam in de zin van biologisch ‘boeren’, zoals Joost het zelf noemt. Dus dierenwelzijn en geen schadelijke stoffen voor dier en mens staan voorop.

Circulaire stallen

Om de toekomst van de boerderij te waarborgen, moeten er nieuwe stallen komen voor het vee. Boer Joost heeft de ambitie om circulaire stallen te realiseren, die ook eenvoudig aanpasbaar zijn als de boerderij groeit. Daarnaast onderzoeken Joost en zijn team hoe de boerderij kan dienen als voorbeeld voor anderen. Tenslotte bekijken ze hoe Boerderij ‘De Eenzaamheid’ educatie kan faciliteren over regeneratief en duurzaam boeren.

Wil je meer weten over Boerderij ‘De Eenzaamheid’ en hun plannen?
Neem een kijkje op hun website.