Skip to main content

Dit jaar volgen wij – Cirkelstad Zuid-Holland – (bouw)projecten met een circulaire ambitie van onze partners. Op die manier kunnen we samen leren van de vraagstukken die je tegen kunt komen als je het lineaire pad verruilt voor het circulaire.

“Houtbouw is niet alleen maar: beton eruit, hout erin.”

Dura Vermeer Bouw Zuid West legt de focus op innovatieve en duurzame scenario’s voor vastgoedontwikkeling, woningbouw en utiliteitsbouw in de regio Zuidwest.

Circulair woningbouwconcept

Het nieuwbouwwoningproject De Zangvogel, in De Nieuwe Vogelbuurt in Vlaardingen, is daar een perfect voorbeeld van. Duurzaamheid staat centraal in dit project en de eengezinswoningen worden gasloos en energieneutraal gerealiseerd. Binnen De Zangvogel zet Dura Vermeer stappen naar een circulair woningbouwconcept.

Projectmanager Michiel de Roo vertelt: “Acht van de 35 woningen van fase 2 hebben een houten casco. Dat betekent dat alles boven het maaiveld (vanaf de begane grond) wat we normaal van beton maken, nu vervangen wordt door hout. De verdere afwerking, zoals de bakstenen buitenmuur en het stucwerk aan de binnenkant, is identiek.

In de derde fase van De Zangvogel gaat Dura Vermeer een stap verder: twaalf van de 72 woningen hebben een houten casco, een houten gevel en een vegetatiedak (mos-sedum). Inmiddels zijn de woningen van fase 2 bewoond en worden die van fase 3 in de zomer van 2022 opgeleverd.

De geleerde lessen

“De geleerde lessen van fase 2 namen we mee in de bouw van fase 3”, verduidelijkt Michiel. “Naast het houten casco, wilden we bewust meer zichtbaarheid voor het hout. Het maakt de beleving rijker. De keuze voor een mos-sedum dak is er een die we in volgende projecten mogelijk anders insteken. We liepen tegen enkele praktische en (installatie)technische uitdagingen aan, waardoor een dergelijk dak kostbaar is geworden. Dat neemt niet weg dat we heel trots zijn op hoe de daken er nu uitzien.”

Michiel gaat verder: “Bouwen met hout heeft de nodige uitdagingen. Met name de eisen op het gebied van brandwering en (contact)geluid vul je anders in dan wanneer je bouwt met beton. Het comfort en de beleving van een ‘houten’ woning zijn anders. Daarin hebben we met De Zangvogel ervaring opgedaan. We merken dat de norm nog steeds woningen van beton of staal zijn. Daardoor moeten we bewoners nog meer meenemen in het traject en hoe het is om in een houten huis te wonen. Als techneut kan je denken: “logisch dat een houten vloer een ander geluid maakt als je eroverheen loopt. Een bewoner die een traditionele woning gewend is, is zich daar minder van bewust. Het binnenklimaat en de akoestiek worden daarentegen juist als zeer prettig ervaren.”

houten woningen nieuwbouwwoningproject De Zangvogel in Vlaardingen

Houtbouw is meer dan ‘beton eruit, hout erin’

“Daarnaast hebben we geleerd dat houtbouw niet alleen maar ‘beton eruit, hout erin’ is. Als je de traditionele, lineaire werkwijze loslaat, kan je circulair bouwen serieuzer oppakken. Dan begin je eerst met het kiezen van je materialen en richt je je daarna op de vorm van de woning. Of, anders gezegd: maak de keuze voor een circulair materiaal of een circulaire methode in het begin van je ontwerp. Alleen dan kan je het ontwerp optimaliseren naar het product en hoef je het niet later in te passen.”

Worden alle nieuwbouwwoningen vanaf nu op deze manier gebouwd bij Dura Vermeer Bouw Zuid West? Hierop antwoordt Michiel: “We streven er binnen Dura Vermeer naar om steeds vaker in een eerder stadium van een project samen met de opdrachtgever op te trekken om het meest duurzame (en misschien zelfs circulaire) materiaal te adviseren. Zo hebben we ook als doel om in 2030 minstens 20% in hout te willen bouwen.

Tot ‘we’ helemaal over zijn naar circulair bouwen, blijven we ook met beton werken. Geen traditioneel beton overigens, want we zetten steeds meer ‘groen’ (CO2-light) beton in. We werken daarvoor samen met onze cascoleverancier. Samen kijken we hoe het beton verder geoptimaliseerd kan worden. Als partners onderling hebben we de ambitie uitgesproken om in de toekomst het meest duurzame beton in te zetten. Iets waar onze betonleverancier en de hele betonbranche naartoe werken.”

Meer over De Zangvogel lees en zie je op de projectwebsite.
Check ook zeker de vlogs over het project!

En meer over houtbouw bij Dura Vermeer lees je ook op hun website.

De Zangvogel op de kaart van Cirkelstad Zuid-Holland

Houtbouwspecialist? Meld je!

Als Cirkelstad Zuid-Holland brengen we graag partners met elkaar in contact. Tijdens bijeenkomsten (on- en offline) en eigenlijk gewoon op elke manier die nodig is. Dus we gebruiken deze ruimte om te vragen: ben jij een houtbouwspecialist en wil je je kennis en kunde delen met partners zoals Dura Vermeer Bouw Zuid West?

Neem contact met ons op. Dan koppelen wij je aan de juiste contactpersoon om samen de transitie naar circulair bouwen en circulaire gebiedsontwikkeling te versnellen.

Neem contact met ons op

Cirkelstad Zuid-Holland is een samenwerking tussen de Cirkelsteden en -regio’s in Zuid-Holland, Stichting iCircl, start met 8 en Groene Hart Werkt!