Skip to main content

“Onze ambitie is om alle stakeholders uit ons netwerk samen te brengen in een community en samen systemen te ontwikkelen waarvan geen restafval overblijft.” Dat zegt Ron Jacobs, salesmanager ODS Geveltechniek, dat onderdeel is van het grotere Kloeckner Metals Benelux.  Zo’n proces kan je volgens Jacobs echter niet alleen vormgeven.

Circulaire propositie

“We hebben alle stakeholders in een ketengroep gemobiliseerd en gezamenlijk een circulaire opleiding doorlopen bij CIRCO. Daar sprak iedereen zijn circulaire propositie naar elkaar uit. Wij zagen het vervolg vooral in een groepsverhaal waarbij we een community of gevelgemeenschap wilden oprichten. Dat idee sprak iedereen aan en heeft uiteindelijk geleidt tot stichting Light Steel Framing Façade Community die momenteel wordt opgericht.”

Universeel toepasbare systemen

Het doel is om met elkaar systemen te ontwerpen die uiteindelijk universeel toepasbaar zijn. Een voorbeeld daarvan is volgens Jacobs het combineren van het  gevelsysteem Jansen met het systeem Skellet, wat lijkt op het oude Meccano. “Dat hebben we samengevoegd tot een hybride oplossing. Die is uitermate geschikt voor lichte systemen zoals tiny houses, uitbouw of optopping.”

Daarnaast beschikt ODS over een grote hoeveelheid kennis en data van projecten waar de afgelopen 50 jaar aan is gewerkt. Zo was het onder andere betrokken bij de bouw van het Centraal Station en Depot Boijmans van Beuningen, beiden in Rotterdam.  “De gegevens willen we omzetten in bruikbare data. De oogstkaart is er al en kan gebruikt worden voor bedrijven die willen gaan minen (oogsten).”

Realiseren van de ambitie

Een bouwprogramma zoals dat van Zuid-Holland kan zeker bijdragen aan het realiseren van de ambitie. “Als je weet voor wie je mag bouwen dan kun je je ook veel beter richten op schaal en richting” vertelt Jacobs. “Ik zie daarnaast veel potentieel in de havens van Rotterdam en Antwerpen. Dat zijn nu al logistieke knooppunten. Als we allerlei nieuwe logistieke stromen voor circulariteit en hergebruik die kant op kunnen sturen, eventueel gecombineerd met sociale werkplaatsen of opleidingen, dan kunnen we stappen zetten.”

Ron Jacobs Kloeckner Metals ODS Nederland

We bieden versnelling in de
circulaire bouweconomie.
Doe jij mee?