Skip to main content

Weer ‘business as usual’, de Week van de Circulaire Economie ligt achter ons. Maar we kijken vanuit Cirkelstad Zuid-Holland (en dus ook iCircl, start met 8, Groene Hart Werkt! en alle partners) nog wel even terug op een (succes)volle week.

Zoals je wellicht gelezen hebt, kozen we voor een online invulling van de Week van de Circulaire Economie dit jaar, in plaats van evenementen waar we fysiek bij elkaar moest komen vanwege COVID-19. Achteraf gezien een gouden keuze, want op deze manier konden meer mensen kennismaken met de circulaire projecten van partners en met de kracht van het Cirkelstad Zuid-Holland netwerk.

We telden meer dan 200 bezoekers (we hebben de totalen van de vijf dagen opgeteld, daar zitten waarschijnlijk ook een paar terugkerende bezoekers bij). Zeker de helft van de bezoekers maakte op deze manier kennis met Cirkelstad, de andere helft kent Cirkelstad al en is partner. En partner of niet: de reacties waren onverdeeld positief.

Carla Groot-Djakou, van Cirkelstadpartner Trivire: “Het was reuze interessant, weer helemaal inspired!”

infographic van de Week van de Circulaire Economie

Virtuele inspiratietour

Elke werkdag tijdens de Week van de CE (we korten ‘m even af), net na de lunch, namen Cirkelstad partners en andere geïnteresseerden deel aan onze virtuele inspiratietour door Rotterdam, regio het Groene Hart, regio Drechtsteden, regio 071/Leiden en tenslotte Den Haag. Tijdens een online meeting bekeken we samen korte films waarin uiteenlopende, circulaire voorbeeld(bouw)projecten werden belicht.

Na een kijkje achter de schermen en interviews met opdrachtgevers en ‘makers’, gingen we als afsluiting van de tour kort in gesprek met elkaar over de geleerde lessen van de verschillende projecten.

Benieuwd naar de films van de virtuele inspiratietour?
Je vindt ze alle vijf op ons YouTube-kanaal.

Alle films zijn gemaakt door Stichting TRACE met vakkundig presentatie- en interviewwerk van Jaap van Deurzen (met uitzondering van de film over projecten in Rotterdam, hier was onze eigen Roel van Oosterhout de interviewer).

(Op de foto hieronder een kijkje achter de schermen tijdens het filmen op een van de locaties van de inspiratietour.)

achter de schermen tijdens de opnames van de virtuele inspiratietour bij Distripark Dordrecht

Special edition van het Stadsblad en een enquête

Naast onze virtuele inspiratietour en andere evenementen door de regio en het hele land, had Cirkelstad een primeur: de Stadsblad Special Edition ging live! Ook dit jaar is het weer een boordevolle editie met waardevolle kennis over circulair bouwen Je leest ‘m op de website van Cirkelstad (pdf).

Vul de enquête in en geef richting aan de circulaire transitie
Daarnaast maakt Cirkelstad jaarlijks samen met Platform CB’23 de balans op: welke (praktische) vragen over circulair bouwen spelen binnen de bouwsector waar antwoorden op moeten komen? Dit jaar werken we ook nauw samen met het TransitieTeam Circulaire Bouweconomie.

Met een gezamenlijke enquête krijgen we een goed beeld van waar de grootste behoeftes liggen van overheden, marktpartijen en kennisinstellingen. Zijn dat nieuwe onderwerpen of gaat het over implementatie? We baseren onze programma’s en projecten mede op de resultaten van de enquête. We ontwikkelen gezamenlijk (aangescherpte) leidraden of we gaan op zoek naar relevante kennis en inzichten. Jij bepaalt dus mee waar onze focus naartoe gaat. Op onze partnerdag op 2 juni krijg je antwoord op de meest gestelde vragen.

Vul voor het einde van de maand februari de enquête in en geef richting aan de circulaire transitie: https://lnkd.in/eN_pqXv7

foto van de 2022 Special Edition van het Stadsblad

Projectenkaart

Vorig jaar vroegen we onze partners naar hun projecten met een circulaire ambitie. Want dit jaar gaan we die (bouw)projecten en vraagstukken van de partners in de regio volgen. Het doel? Samen doorlopend leren van elkaar en zichtbaarheid van de projecten en de partners die ze uitvoeren.

Aan het einde van de Week van de CE, op vrijdagochtend, presenteerden we in Den Haag het overzicht van zo’n 25 projecten aan Anne Koning en Meindert Stolk, gedeputeerden van de provincie Zuid-Holland. Meer over de overhandiging lees je ook op onze website.

En hoewel we de kaart nu fysiek overhandigd hebben, daarmee zijn we niet klaar, want online blijft de kaart groeien. Dat gaat niet vanzelf, daar hebben we input voor nodig. Bekijk daarom de kaart en de projecten die erop staan en kijk of jouw project of vraagstuk ook op de kaart thuishoort.

(Op de foto hieronder zie je hoe Meindert Stolk en Anne Koning met de overzichtskaart gefotografeerd worden.)

achter de schermen bij het maken van de foto van de overhandiging van de projectenkaart aan de gedeputeerden van de provincie Zuid-Holland

Zo terugkijkend op de Week van de Circulaire Economie zou je bijna denken dat het jaar al vergevorderd is. Niets is minder waar! We beginnen nog maar net. En het jaarprogramma vult zich steeds verder. Neem vooral een kijkje op icircl.nl/jaarprogramma2022 en meld je aan voor de bijeenkomsten en masterclasses die je aanspreken. Je bent welkom!

Bekijk het jaarprogramma van Cirkelstad Zuid-Holland

Je kunt je aanmelden voor de diverse onderdelen van ons jaarprogramma via het online formulier. Wij kijken er naar uit om je dit jaar te ontmoeten tijdens onze bijeenkomsten!