Tijdens onze inspiratietour in de Week van de Circulaire Economie bezoeken we circulaire, inclusieve voorbeeldprojecten in de bouw in de diverse Cirkelsteden in Zuid-Holland. Ga je mee op tour?
Na de bekendmaking van het programma voor Regio-071 tijdens de Inspiratietour, volgen de Drechtsteden. Op woensdag 9 februari brengt de Inspiratietour je tussen 13:00 en 13:30 uur naar bedrijvenpark Ambachtsezoom in Hendrik-Ido-Ambacht, een bijzondere woning in nieuwbouwwijk de Wilgenwende in Dordrecht en een duurzaam industrie/bedrijventerrein aan de westelijke Dordtse Oever.
Een sneak preview van de drie locaties in de regio Drechtsteden vind je hieronder.
Locatie 1
Ambachtsezoom
Ambachtsezoom is een circulair bedrijvenpark. De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht ontwikkelt het gebied geïnspireerd door de Cradle to Cradle-principes. Alle materialen die gebruikt worden voor gebouwen, straten en omgeving in bedrijvenpark Ambachtsezoom zijn 100% recyclebaar. Met 8 circulaire doelen creëren ze meer biodiversiteit, verbeteren ze de water- en luchtkwaliteit en dragen bij aan de vermindering van CO2-uitstoot.
Meer over het bedrijvenpark lees je op ambachtszoom.nl
Locatie 2
Duurzame, ‘verwilderde’ stadswoning
In de Dordrechtse nieuwbouwwijk de Wilgenwende verrijst een bijzondere, duurzame woning. Teun van der Klis bouwt samen met Bouwbedrijf Rietveld een zo milieuvriendelijk mogelijke woning met zo min mogelijk beton en plastic. De bouwmaterialen komen uit de natuur: hout, dakpannen van Nederlandse klei, een fundering van dennenbomen, natuurlijke isolatie van houtvezel en een marmoleum vloer.
Meer over deze bijzondere woning in dit artikel in De Stentor.
Locatie 3
Duurzaam industrieterrein
Van de nieuwbouwwijk de Wilgenwende is het een klein stukje rijden naar de westelijke Dordtse Oever. Daar realiseert Heijmans Infra een bedrijventerrein, Distripark Dordrecht, waar duurzaamheid en circulariteit belangrijke onderdelen zijn.
Met vier windturbines en 22.000 zonnepanelen is het één van de eerste ‘all electric’, volledig gasloze bedrijventerreinen in Nederland. En ook al tijdens de realisatie wordt er duurzaam gewerkt: de hijskranen op het project draaien op HVO-diesel (HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil en is een fossielvrije brandstof. Het wordt gemaakt van afgewerkte oliën en restafval zoals dierlijke vetten) en dat zorgt voor een flinke reductie van de CO2-uitstoot.
Wat betreft circulariteit is er bij de aanleg van eilanden in de bufferzone aan de rand van het industrieterrein een combinatie gemaakt met de werkzaamheden op het industrieterrein. Zo is de grond die vrijgekomen is bij het verbreden van sloten en afgraven van het terrein gebruikt als voorbelasting bij het volgende stuk industrieterrein. De fundering van de rijbanen is circulair. En tenslotte deed de gemeente Dordrecht een duit in het circulaire zakje, want zij kochten een brug van FiberCore aan, die Heijmans plaatste.
Meer over het industrie/bedrijventerrein lees je op de website van Cirkelstad.
Hier brengt de Inspiratietour je nog meer naartoe tijdens de Week van de Circulaire Economie:
- Rotterdam: maandag 7 februari (Buitenplaats Brienenoord en de Wolphaertstraat in Oud-Charlois)
- Groene Hart: dinsdag 8 februari (‘Wonen in lisdodde’ in Schoonhoven, een gymzaal die circulair gerenoveerd is tot kantoor in Bodegraven en een 3d-geprinte brug in Alphen aan den Rijn)
- Regio-071: donderdag 10 februari (Lakenpark/Katoenpark, The Field en Biopartner 5)
- Den Haag: vrijdag 11 februari (sociaal ecologisch woonproject Groene Mient, andere locaties volgen)
De Inspiratietour is onderdeel van het jaarprogramma 2022 van Cirkelstad Zuid-Holland.
Cirkelstad Zuid-Holland is een samenwerking tussen Stichting iCircl en start met 8.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Thirza Monster: thirza@icircl.nl.
Bekijk hier de tour door Drechtsteden
7 -12 februari 2022
432 Comments